Kuchnia francuska
Francuzi postrzegani są jako wirtuozi sztuki kulinarnej. Ich dania to rozkosz dla podniebienia, ale również afrodyzjak rozpalający zmysły. Czym charakteryzują się dania kuchni francuskiej, że są tak niebanalne i smaczne?
Kuchnia francuska bazuje w dużej części na owocach morzach, rybach, serach, ziołach oraz winach, uznawanych za jeden z naczelnych produktów eksportowych Francji. W kuchni francuskiej nie brakuje również mięs – najbardziej popularne są wołowina oraz drób (w szczególności gęsie wątróbki, zwane fois gras) oraz pasztety. Za tradycyjne produkty kuchni francuskiej uznaje się croissanty, tzn. małe, słodkie rogaliki, spożywane zwykle na śniadanie i bagietkę. Najbardziej rozpoznawalnymi potrawami są również zupa rybna, ratatouille oraz ślimaki, małże i ostrygi. Znane jest również upodobanie Francuzów do różnego rodzaju sosów,z którym podają swoje posiłki. Popularne są również desery, w tym znany na całym świecie crème brûlée.
Cechą charakterystyczna dla francuskiej kuchni jest fakt, iż Francuzi używają dużej ilości aromatycznych przypraw. Do najczęściej stosowanych zaliczyć należy: bazylia, czosnek, cząber, pieprz, imbir, goździki, rozmaryn, estragon, tymianek, oregano, majeranek, gorczyca, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż czy jałowiec. Znana na całym świecie jest ziołowa mieszanka ziół, zwanych prowansalskimi, wywodząca się właśnie z jednego regionów Francji – Prowansji. Oprócz ziół w daniach kuchni francuskiej nie może zabraknąć różnego rodzaju tłuszczy (głównie masła i oliwy) oraz serów, w tym popularnych również w Polsce serów pleśniowych.
We Francji celebruje się wszystkie posiłki, począwszy od słodkiego śniadania, a kończąc na późnej kolacji – ich posiłki mogą rozciągnąć się nawet na kilka godzin. Jeśli chodzi o napoje, do słodkiego śniadania Francuzi podają zwykle sok bądź kawę, z kolei do późniejszych, ciepłych posiłków serwują regionalne, czerwone bądź różowe wina.
Data publikacji: 11.02.2014