Kuchnia włoska
Dania kuchni włoskiej są bardzo popularne na całym świecie. Niewątpliwe wpływa na to prostota ich wykonania, a także niepowtarzalny smak oryginalnych potrwa, opartych na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Za co kochamy kuchnię włoską?
Włosi uznawani są za wyśmienitych kucharzy. Ich dania są proste w przygotowaniu, bowiem bazują na ogólnie dostępnych we Włoszech składnikach, a także błyskawicznie się je przyrządza. Nic więc dziwnego, że kuchnia włoska jest rozpowszechniona na całym świecie. Dania kuchni włoskiej bazują na ogólnodostępnych składnikach, takich jak produkty mączne (głównie makarony), świeże warzywa (pomidory, bakłażany, czosnek, cebula), oliwa z oliwek, sery, mięso (głównie wołowina i drób) oraz owoce morza (małże, kraby czy ostrygi).
Cechą charakterystyczną dla Włochów jest używanie dużych ilości aromatycznych ziół, które przesądzają niejednokrotnie o wyjątkowym smaku potrawy. Typowe dla kuchni włoskiej jest stosowanie bazylii, tymianku, oregano, estragonu czy rozmarynu. Dodatkowo niemal do każdej potrawy dodaje się zróżnicowane sosy.
Do najbardziej rozpowszechnionych dań kuchni włoskiej zaliczyć można pierożki (m. in. tortellini i ravioli), makarony, warzywne zupy, bruschettę (rodzaj czosnkowej bułeczki) oraz, oczywiście, pizzę. Włosi lubują się również w deserach, a do najpopularniejszych tego typu potraw zaliczyć należy panna cottę, tiramisu czy zabaglione.
Włosi – podobnie jak Francuzi – celebrują swoje posiłki, które mogą przekształcić się w wielogodzinne biesiady. Ponadto w kuchni wykorzystują rodzime przysmaki, np. aromatyczne sery. Do posiłków Włosi często piją miejscowe wina, np. Chianti, Wermuty czy Campari. Oprócz alkoholu na stołach często goszczą również świeżo wyciśnięte soki oraz kawa, głównie cappuccino.
Data publikacji: 11.02.2014